MestskáKnižnica
vBratislave

Ako čítať? Prinášame videonávody, tipy a odporúčania.

Pridané 6. 2. 2022
Ako čítať? Prinášame videonávody, tipy a odporúčania.

Sériou krátkych videí vám budeme pravidelne prinášať praktické návody, tipy a odporúčania ako vyťažiť čo najviac zo sveta literatúry aj z našej knižnice. S odborníkmi a odborníčkami, ktoré sú vo vybraných témach ako doma, vám pomôžeme rozvíjať vzťah k čítaniu, pracovať s informáciami a technológiami.

Ako čítať vlastné texty

Výzva nie je len text napísať, ale potom ho aj dobre prečítať. Dado Nagy vysvetľuje, aké sú najčastejšie chyby autorov a autoriek pri prezentácii vlastnej tvorby. Pozrite si jeho odporúčania pre kvalitné autorské čítanie.

Ako čítať s dyslexiou

Čo sú prvé náznaky problémov s čítaním u detí? A prečo je dôležité, aby mali z čítania radosť? Tému dyslexie približuje logopedička Jana Brnová.

Ako čítať s technológiou

Znamenajú technológie koniec klasických kníh? Veronika Pizano z Aj ty v IT a Ondrej Bagin z detskej digitálnej knižnice KUBO vysvetľujú, ako práve moderné technológie môžu prehĺbiť či uľahčiť zážitok z čítania nielen pre najmenších.

Ako čítať najmenším

Čítanie je dôležité už v najranejšom veku, pomáha totiž rozvíjať nielen slovnú zásobu, ale dôležitú úlohu hrá aj pri vývine reči a myslenia. Logopedička Ľudmila Mičianová vysvetľuje, ako deťom čítať efektívne a podelí sa aj o niekoľko tipov na konkrétne knižky.

Ako čítať bez googlenia

Aj vy sa obrátite na Google vždy, keď sa chcete niečo dozvedieť? Samuel Kováčik z Vedátor.sk vysvetľuje, prečo to nestačí. Pozrite si, kde odporúča hľadať informácie a ako nájsť dôveryhodné zdroje.

Ako čítať a prednášať pred publikom

Hlasová pedagogička Helena Čertíková vysvetľuje, ako pracovať s hlasom tak, aby sme úspešne zvládli akékoľvek verejné vystúpenie. Vo videu sa dozviete ako hovoriť na mikrofón a prečo nepodceňovať prestávky. Naučte sa, ako môže dych pomôcť s trémou pred aj počas vystúpenia!

Ako čítať Wikipédiu

Kto Wikipédiu vlastne píše a ako funguje táto otvorená encyklopédia? Koľko článkov denne vznikne a ako sa rieši správnosť uvedených informácií opisuje Matej Grochal, predseda o. z. Wikimedia Slovensko. Dozviete sa aj, čo na slovenskej Wikipédii ešte treba dopĺňať.

Ako čítať so psíkom

Prečo čítať knižky domácim miláčikom? Pre deti, ktoré sa učia čítať, môže byť práve nemý kamarát tým najlepším poslucháčom. Pozrite si, ako sme na prácu s vodiacimi psíkmi nadviazali aktivitami pre deti a skúste aj vy povzbudiť malých čitateľov a čitateľky s pomocou svojich domácich miláčikov.

Ako čítať zahraničné e-zdroje

Tisícky cudzojazyčných kníh a časopisov si môžete v knižnici stiahnuť priamo do svojich zariadení. Pozrite si jednoduchý návod, ako využiť širokú ponuku databáz EBSCO a PressReader.

Ako čítať s oddýchnutými očami

Celé dni pozeráme do obrazoviek, no aj naše oči si zaslúžia uvoľnenie a odpočinok! Vyskúšajte si spolu s nami niekoľko jednoduchých cvikov, ktoré môžete cvičiť kedykoľvek a kdekoľvek. S oddýchnutými očami sa vám lepšie budú čítať e-maily aj knižka večer v posteli! Ukážku pre nás pripravila lektorka očnej jógy Bohuslava Jaroševičová.

Ako čítať v knižničnom katalógu

Ako v knižnici vždy nájsť informácie, ktoré potrebujete? Ochotne vám poradíme, ale veľkou pomocou je aj online katalóg. Pozrite si jednoduchý návod, ako nájsť želané knižky. A vedeli ste, že vďaka medziknižničnej výpožičnej službe si môžete požičať knihy z celého Slovenska?

Ako čítať s poškodeným zrakom

Ako si môžu literatúru vychutnať ľudia, ktorí majú poškodený zrak? Čo ponúka naše Oddelenie pre slabozrakých a nevidiacich? Aké pomôcky sú užitočné pri rôznych problémoch s čítaním? Pozrite si video a spoznajte nástroje a služby, ktorými pomáhame sprístupňovať čítanie pre všetkých.

Ako čítať e-knihy z Mestskej knižnice v Bratislave

Chcete získať prístup k viac ako 10 000 e-knihám aj na diaľku? Pozrite si jednoduchý návod, ako si do svojho zariadenia stiahnuť e-knihy z našej ponuky.

Ako čítať, keď nemám čas

Radi čítate, ale nedarí sa vám nájsť si na knihy čas? Vyskúšajte si vypestovať návyk čítania s pomocou praktických tipov od vášnivých čitateľov – psychológa Rolanda Cagaňa, poradkyne v Európskom parlamente Karolíny Koščovej a Mária Gešvantnera, autora literárnej relácie Pena dní_FM.

Ako čítať knihy, keď je to moja práca

Ako zvládajú čítať kvantá kníh ľudia, pre ktorých je čítanie zamestnaním? Ako si udržiavajú prehľad literárny promotér Dado Nagy a Mário Gešvantner z vydavateľstva Albatros? A čítajú každú knihu od začiatku do konca?

Bola táto stránka užitočná?

Odoberajte novinky z knižnice