MestskáKnižnica
vBratislave

Vypočujte si podcast o knihách, ktoré číta celá rodina

Pridané 7. 2. 2022
Vypočujte si podcast o knihách, ktoré číta celá rodina

V každej rodine sú knihy, ktoré sa posúvajú z generácie na generáciu. Skutočné rodiny v podcaste Tri generácie predstavujú svoje obľúbené nestarnúce príbehy, ktoré čítajú deti, rodičia aj starí rodičia.

V prvom vydaní Drahomíra, Lýdia a Nina hovoria o tom, ako všetky tri majú rady sériu J. K. Rowlingovej o Harrym Potterovi.

Medzi dvoma Drahomírinými dcérami je dvadsaťročný rozdiel a do ich rodiny patrí aj starká, ktorá číta všetky knihy po nich. Dokopy majú tri mačky a dve vakoveveričky. Všetky dlhodobo chodia do knižníc a väčšinu toho, čo čítajú, majú práve odtiaľ. Nina teraz usilovne trénuje prednes na súťaž Hviezdoslavov Kubín, držíme palce a ďakujeme za účasť v podcaste!

Sprievodnú ilustráciu vytvorila Linda Berkyová.

Hanka, jej syn Riško a ich suseda pani Natália sa rozprávajú o knihe o Blíži sa kométa od Tove Jansson.

Hana knižku o Muminovcoch náhodou kúpila v antikvariáte pre prababku. Odvtedy spolu so svojimi troma synmi prečítala všetky diely, ktoré vyšli na Slovensku: „Teraz ich už sám číta môj najmenší syn Riško. Blíži sa kométa je knižka, ktorá nám veľmi pomohla prekonať ťažké obdobie na jar v roku 2020, keď sme zostali doma zavretí a nik nevedel, čo bude.“ „Naša milá susedka pani Natália je pre nás veľmi drahou priateľkou, naše deti ju majú veľmi radi. So svojim synom kedysi tiež čítavala Mumintrolovcov,“ vysvetľuje vzájomné porozumenie. „Tí z nás, ktorí radi čítajú príbehy o Mumintrolovcoch vedia, o čom rozprávame, keď sa túžime presunúť do pokojného a bezpečného prostredia Muminovského údolia.“

Tretí diel je venovaný obľúbenej knihe Mariany, Bielky a Lajky – príbehu Pipi Dlhej Pančuchy z pera Astrid Lindgrenovej.

Mariana (Mariška) porodila Bielku (vtedy ešte Silviu) v 39 rokoch. Bielka dala život Lajke v 21 rokoch ako študentka prekladateľstva, nech si stihnú s babkou užiť. Lajka strávila prvé roky svojho života obklopená knihami - vysokoškolskými učebnicami. Do univerzitnej knižnice ju pustiť nechceli, tak začali s mamou brázdiť pobočky mestských a lokálnych knižníc a kníhkupectiev. Najprv čítavala na dobru noc mama Lajke, teraz už číta Lajka mame. Okrem Pipi rada číta Macha a Šebestovú, Mimi a Lízu, Websterovcov, Čerta Kolofóna, Šaša Vtipťapa a je aktívnou členkou Spoločenstva čarovných jednorožcov. Lajka by chcela byt spisovateľka/divadelníčka/učiteľka. Astronautka už nie.

Z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia.

Odoberajte novinky z knižnice